Úszófalu épül Szolnok közelében

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Abádszalókon cölöpökre épített házakból álló úszófalut alakítanak ki. Az Abádi Kikötő építkezésre kijelölt területén nem ütköznek majd problémába áradáskor sem, így nincs félnivalója a leendő tulajdonosoknak. Az első tíz házat már nyáron átvehetik.  

Az úszófalu tizenkét darab, télen-nyáron lakható házból áll majd, cölöpökre építik őket a víz fölé. Júniusra elkészülhetnek az első ingatlanok, amelyeket a tulajdonosok át is vehetnek. A beruházó Hoffer Ferenc, a Hof-Fer Investor Kft. tulajdonos-ügyvezetője úgy nyilatkozott, hogy a házakat előre fizetik a tulajdonosok, az összegből építik meg őket, a partfejlesztést és a kapcsolódó beruházásokat a cég finanszírozza. Az úszóházak gyártásában jártas Home System Europe Kft. is támogatja a projektet.    
 
 
Ezeknél komfortosabb házak lesznek Abádszalókon
Ezeknél komfortosabb házak lesznek Abádszalókon
 
 
Hoffer szerint a kikötő árvízvédelmi, Natura 2000 területen található. Ez azért fontos, mert az úszófalunak akkor is állnia kell, ha esetleg megárad a Tisza-tó. A folyamatos vízszintemelkedést itt rendszeres, tehát speciális kialakításra van szükség. Az úszó házak árvíz idején cölöpökön úsznak fel, majd az ár levonulásakor úgymond visszaülnek a cölöpökre a szakember szerint, így nem válnak lakhatatlanná a házak esetleges vízszint emelkedés esetén.

Hasonló épületegyüttes már létezik a Bokodi-tavon, a helyi úszófalu házai horgászházak, tehát nem négyévszakos kivitelezésűek, szemben a most épülő abádszalóki faluval. Az otthonokat könnyűszerkezetes házaknak tervezik, szigeteltek és a tulajdonosok kérésének megfelelően napelemekkel ellátottak lesznek.  

  

 

M. A. 

Forrás: mti