Újra megnyitotta kapuit a Spotter torony Szolnokon

Május 11-én, több mint féléves zárva tartást követően újra megnyitotta kapuit a RepTár Szolnoki Repülőmúzeum, ahol számos újdonsággal készültek. Az egészségügyi dolgozók munkáját ingyenes belépéssel köszönik meg 2021. június és december 31-e között.

Elektromos rollerbérlési lehetőséggel bővült a múzeum élménytára, így már a múzeumtól indulva be lehet járni Szolnok nevezetességeit. Az egyik épületben kialakítottak egy baba-mama szobát is, ahol megfelelő körülmények között tudják a szülők ellátni gyermekeiket. A helyiségben a szülőknek lehetőségük van kisbabájukat megetetni, tisztába tenni, melyet kényelmes fotellal, pelenkázóasztallal és szagmentes pelenkakukával rendeztek be.
 
Ancsa-An-2-rs kétfedelű légijármű
 
Új technológiával szerelték fel a múzeum Hangárját is. 3 dimenziós holografikus tartalmakat képesek létrehozni itt, amelyek olyan digitális látványt nyújtanak, mintha a levegőben lebegnének. A RepTár udvarán lévő spotter torony is látogathatóvá vált, ahonnan belátható a múzeum teljes területe és egy különleges szemszögből tekinthetők meg a kiállított repülőgépek, helikopterek.
 
Az intézmény gazdagodott egy An-2-rs kétfedelű légijárművel, ami tavaly decemberben érkezett meg a régi repülőmúzeumból és most a RepTár udvarán található meg. Az Ancsának becézett jármű a legnagyobb egymotoros repülőgépnek számít Magyarországon, ezt a típust gyártották a legnagyobb darabszámban a II. világháborút követően. Az Ancsával együtt már több mint 50 repülőgép várja a múzeumba látogatókat.
 
Kialakítottak egy olyan szobát az Indóházban, ahol a múzeum tulajdonában lévő felajánlásokból származó értékes hagyatékokat és gyűjteményeket (fotók, emlékiratok, dokumentumok, folyóiratok, könyvek, emléktárgyakat) lehet megtekinteni.
 
A Mig-21 vadászrepülőgép egyes rendszereinek működését szemléltető tablókból szerveztek kiállítást a Hangárban. Többek között megfigyelhető a tüzelőanyag-, a hidraulika- és a levegőrendszer működése is. Az orrkúp és repülőgép stabilizátormozgását részletes oktatási anyagokból lehet tanulmányozni.
 
A Kilián György Repülőműszaki Főiskolán használták a műszaki tiszt- és tiszthelyettesi állomány képzésére, a kiállítás anyagát képező tablókat, a '60-as évektől kezdődően. Az NKE Hadtudományi és Honvédtisztképző Karának Repülő Sárkány-hajtómű Tanszéke ajánlotta fel a RepTárnak az oktatási segédanyagot.
 
BG
Forrás: Travelo
Forrás: RepTár - Szolnoki Repülőmúzeum / Facebook