Új autóbuszok kerülnek forgalomba Szolnokon

A beszerzésre került 4 autóbusz része annak a 204 darabos flottának, melynek megvásárlásával kapcsolatban tavaly decemberben kötött megállapodást a Volánbusz Zrt és a Volánbusz Buszpark Kft a nyertes ajánlatot benyújtó MAN Kamion és Busz Kereskedelmi Kft.-vel.

A 204 darab autóbuszt 20,8 milliárd forint plusz áfa értékben vásárolták meg. Az új csuklós buszokat augusztus végéig több ütemben és fokozatosan helyezik forgalomba a Volánbusz kötelékében.
 
Az új buszok klímákkal, kamerával, utastájékoztató rendszerrel és utasszámlálóval felszereltek

A korszerű, magas komfortfokozatú autóbuszokkal Szolnok – Besenyszög, Szolnok - Rákócifalva, Szolnok – Abony autóbuszvonalakon találkozhatnak az utasok.
 
Az autóbuszok 51 ülő-és 55 állóhellyel rendelkeznek, alacsony padlósak, akadálymentes kialakításúak és 300 kg teherbírású rámpával rendelkeznek. A járművek EURO 6 besorolású motorral, nagyteljesítmény klímával, kamerával és utastájékoztató rendszerrel, valamint utasszámlálóval felszereltek.
 
Dr. Kállai Mária országgyűlési képviselő szerint a Szolnok környéki településeken élők szorosan kötődnek a városhoz, az iskolák, ügyintézések, munkahelyek és számos más ok miatt naponta ingáznak. Nagy segítséget jelent számukra a kiváló minőségű, modern járművek. Hozzátette még, hogy a Magyar Falu Program keretében igyekeznek a vidéki élet előnyeit felerősíteni és ahol csak lehet, eltüntetni az infrastrukturális különbségeket a nagyvárosokkal szemben. A mostani korszerűsítés is ezt a célt szolgálja, ezért köszönetét fejezte ki a Volánbusz Zrt-nek.
 
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere szerint az utasok biztonsága és komfortérzete, valamint az autóbuszok műszaki állapota nagyon fontos. A kormány nem véletlen, hogy 2022-től csak elektromos járművek forgalomba helyezését engedi a közösségi közlekedésben. Fontos még, hogy csökkentsék az autóbuszok átlagéletkorát, mert csak így válhat az autóhasználat alternatívájává a közösségi közlekedés.
 
Pafféri Zoltán, a társaság elnök-vezérigazgatója szerint ilyen volumenű csuklósbusz-beszerzésre nem volt példa az elmúlt 15 évben. Hozzátette még, hogy a MÁV-csoport egységes stratégiai irányításának hála, egyre korszerűbb szolgálatásokkal várják az utasokat. A Volánbusz Társaság 2018-ban indította el járműfiatalítási programját, melynek keretében eddig 1070 új és újszerű autóbuszt állítottak forgalomba. A társaság további 1665 busz beszerzésére indít közbeszerzési eljárást idén, melyekből, ha az eljárás sikeres lesz, még 700 busz érkezik meg az év végéig. A fennmaradó buszállományt 2022-ben helyezik forgalomban. A járműfiatalítási program eredményeként 2022 év végéig a vállalat teljes autóbusz-állományának 40%-a újul meg.
 
BG
Forrás: Szolnok.hu
A képek illusztrációk