Tíz elektromos autóbusz beszerzésére pályázik Szolnokon a Volánbusz

A Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv végrehajtásában, a Zöld Busz Program keretében tíz elektromos autóbusszal bővülhet és korszerűsödhet a szolnoki járműpark - derült ki Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkárának bejelentéséből.

A Klíma- és Természetvédelmi Akciótervnek a járványhelyzet alatt is jelentős figyelmet szán a kormány, amely akcióterv egyik legfontosabb célja a közlekedés zöldítése. Ehhez a zöldítéshez járul hozzá a Zöld Busz Program is, amelynek keretein belül országos szinten 60 elektromos autóbusz beszerzésére nyújtott be pályázatot a Volánbusz Zrt.

Amennyiben sikerrel jár a Volánbusz Zrt. pályázata, úgy 60 szóló, kéttengelyes és alacsonypadlós helyi kivitelű autóbusz segítheti a Volánbusz mindennapjait, környezetvédelmi céljainak megvalósulását, mindezek mellett pedig a kényelmesebb utazást hat megyeszékhelyen.

Szolnokra összesen 10 elektromos autóbusz érkezne a pályázat szerint, amely nem csak hogy korszerűsítené a helyi járműparkot, de kiépülne az ennek üzemeltetéséhez szükséges töltő infrastruktúra is. A többi, 50 elektromos autóbusz a következők szerint oszlana meg az ország nagyvárosai között: Győrbe 10, Székesfehérvárra 12, Zalaegerszegre 11, Szegedre 8, Egerbe pedig 6 elektromos jármű érkezhetne. 

"A kormány a Zöld Busz Programban tíz év alatt 36 milliárd forinttal támogatja a járműállomány minőségi cseréjét a 25 ezer főnél nagyobb lélekszámú településeken elektromos buszok beszerzésével. A most megpályázott járművek hat megyeszékhely mintegy 570 ezer lakójának biztosíthatnak magas színvonalú személyszállítási szolgáltatást, tisztább levegőt, csendesebb utcákat és élhetőbb környezetet" - idézi Schanda Tamást, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye. 

szolnok_elektromos_tolto

Az új elektromos buszokhoz a szükséges töltő infrastruktúra is kiépülne

A közlemény szerint a Volánbusz tulajdonosi képviselőjeként Homolya Róbert, a MÁV Csoport elnök-vezérigazgatója kifejtette: "A MÁV-Volán-csoport célja a kvázi klímasemlegesség elérése 2050-ig, ennek érdekében egyik fő fenntarthatósági törekvésünk a közlekedési szolgáltatók szén-dioxid-kibocsátásának csökkentése döntő részben a közúti és a vasúti járműpark korszerűsítésével. Magyarország optimális, zöld közlekedésének megteremtésében fontos lépés volt a vasúti és a közúti autóbuszos közlekedés egyesítése, amely lehetővé teszi a vidéki közlekedés összehangolását, a felesleges párhuzamosságok megszüntetését, ezáltal az energiafelhasználás mérséklését.” 

Pafféri Zoltán, a Volánbusz elnök-vezérigazgatója pedig az ITM közleményében elárulta: "A Volánbusz elkötelezett a fenntartható közlekedés megvalósítása mellett, amelyet jól példáz a 2018-ban indított jármű fiatalítási programunk is. Ennek keretében eddig 866 autóbuszt helyeztünk forgalomba, így csak tavaly több mint 27 ezer tonnával kevesebb szén-dioxid került a levegőbe. A jármű fiatalító program eredményeként 2022 végéig a teljes autóbusz-állomány 40 százaléka megújul.”


(Forrás: MTI)

CS.SZ.