Teljes egészében megszépült a Szentháromság templom

Új külsővel és megszépült belsővel várja ismét a híveket a szolnoki belvárosi Szentháromság templom és a mellette álló egykori ferences rendház. A másfél milliárd forintos renoválás során a vártemplom is megújult és adapterház épült, valamint a református templom javításaira is gondoltak.  

Országszerte zajlanak a felújítások a Magyar Templom-felújítási Program keretében. Szolnokon már korábban megújult a Szentháromság templom, de a járvány miatt várat még magára az ünnepélyes átadás. 1,5 milliárd forintból renoválták az épületet, Szolnok polgármestere, Szalay Ferenc nyilatkozata szerint pedig a vártemplom is megújult, valamint megépült az evangélikus templom mellett a közösségi térként is szolgáló úgynevezett adapterház. Megszépült a református templom is, és elindult a parókia felújítása.  

 

A templom a felújítás előtt

A templom a felújítás előtt


A Szentháromság templomon belül restaurálták a freskókat, teljesen megújult a külső homlokzat, felújították a padokat, a gyóntatószékeket, a mellékoltárokat, korszerűsödött a világítás, új padlólapokat tettek le, és a tervek szerint megújul majd a szentély is. Gáspár István római katolikus plébános szerint továbbra is közösségi célokra használnák a ferences rendházat. Ennek érdekében pályáznak azon helyiségek felújítására, amelyek a zarándokturizmus céljait szolgálhatják majd.

 
A templom helyszíni bejárását követően Kállai Mária fideszes országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón méltatta a felújításokat. Amellett, hogy a város és a térség közös kincse újult meg, az egyházi tevékenység is megerősödhet, valamint a közösségfejlesztés, a karitatív tevékenység színterei is lehetnek a fejlesztett intézmények. Mint mondta, több fejlesztés is megvalósult a közelmúltban a városban, emellett a környező kistelepülések 120 millió forint értékben kaptak támogatási lehetőséget a magyar kormánytól templomaik megújítására. 


M.A. 
Forrás: mti 
Fotó: miserend.hu