Szolnokon világszínvonalú Intercity kocsikat gyártanak

MÁV Start Zrt járja az ország nagyvárosait, ahol bemutatják a legmodernebb IC+ kocsijait, amiket  Szolnokon gyártottak. A vasúttársaság első állomása hol máshol, mint a gyártó településen zajlott.

Az új intercity kocsik 2021. október 25-től állnak be a forgalomba, de a MÁV Járműjavító bázisáról folyamatosan gördülnek ki az új járművek.
 
Az új IC kocsikon telefontöltésre is van lehetőség
 
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere az eseményen elmondta, hogy a városban több mint 160 éve foglalkoznak vasúti gépgyártással, amivel hozzájárulnak a hazai vasút modernizációjához. Hozzátette még, hogy korábban volt a vasútnak saját szakképzése is, de azon dolgoznak, hogy visszaállítsák.
 
Dr. Kállai Mária, Szolnok országgyűlési képviselője azt mondta, hogy Szolnokon gyártott IC+ szerelvények és a Stadler motorvonatainak kiemelt szerepe van a megújulásban. Az Orbán-kormány sok pénzt és energiát fektet abba, hogy országosan megújuljon a vasút és modern szerelvényeken utazhasson mindenki.
 
A vasúttársaság a közbeszerzési eljárás lefolytatását követően 2020 októberében kötött szerződést egy háromállású, felületelőkészítő- és fényező csarnok megépítésére, melyet 2022 első negyedévében adnak át, ami hozzájárul az IC+ kocsik gyorsabb gyártásához.
 
Az 1. osztályú kocsikat Dália és Vércse közötti IC járatokon október 11-től állítják forgalomba. Azok akik október 11-25 között váltanak jegyet az első és másodosztályra, ingyenesen kipróbálhatják a prémium kategóriás IC+ kocsik szolgáltatásait.
 
BG
Forrás: Szolnok, Szalay Ferenc polgármester, Szoljon
A képek illusztrációk