Szolnok legrangosabb díjait adták át a város napján

Szalay Ferenc polgármester átadta Szolnok legrangosabb díjait. Dr. Pintér Sándor nemzetközi hírű gyermekorvos-professzor lett a város díszpolgára. Hagitai László, a vasútállomás építője, valamint B. Nagy Pál olimpiai bajnok vívó az Ezüst Pelikán díjat vehette át Szolnok Város Napján.
Az Aba-Novák Kulturális központban rendezett gálaműsorral fejeződött be a Szolnok Napjához kötödő, több napos rendezvénysorozat. A hagyományoknak megfelelően az ünnepség keretében adják át az Ezüst Pelikán-díjat és a Díszpolgári címet.

Szolnok életében a vasút 162 esztendeje lényegesen többet jelent, mint a legtöbb hazai település esetében. Ebben szerzett elévülhetetlen érdemeket Hargitai László, aki a megyeszékhely állomásfőnök-helyettesként töltött el több évtizedet a MÁV szolgálatában, nevéhez fűződik a szolnoki állomás rekonstrukciója, mely Közép-Európa legmodernebb pályaudvarát hozta létre városunkban. Neve fogalommá vált szakmai körökben, sokan tőle tanulták meg a szakmai mesterfogásokat, s példáján keresztül vált hivatásukká ez a nehéz munka. Ez az életmű tette méltóvá az Ezüst Pelikán-díjra. Ugyancsak a megyeszékhely egyik legrangosabb kitüntetését vehette át B. Nagy Pál, a magyar vívósport kiemelkedő alakja. 1968-ban olimpiai bajnoki címet szerzett a mexikói olimpián a párbajtőr csapattal, örök dicsőséget szerezve Szolnok városának. Sportolói sikerei nem vakították el, szerényen, hittel és akarattal, igazi sportemberként számos fiatalt terelt a vívás irányába. Neve a mai napig a szolnoki vívósporttal fonódik össze, soha nem szakadt el szülővárosától, Szolnoktól, mindig is büszkén vállalta kötődését. Szolnok Díszpolgárává választották Dr. Pintér Sándor ovost. 1975-ben a Hetényi kórház csecsemő- és gyermekosztályának a vezetője lett, célul tűzte ki, hogy a megye és a térség gyermekei a lehető legnagyobb biztonságban legyenek, s itt, lakóhelyükhöz a legközelebb kaphassák meg a lehető legjobb színvonalú ellátást. Évek során – kollégáival együtt – az Alföld egyik regionális központjává tette osztályát, a szolnoki gyermekgyógyászat pedig országosan elismertté vált. 1991-ben nevezték ki a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Gyermekklinikájának élére. Munkássága mély nyomokat hagyott a szolnoki orvoslásban, köztiszteletnek örvendő professzorként a mai napig kiváló hírét viszi Szolnoknak.


Forrás:szolnok.hu


-kt-

Szolnok Online

Szólj hozzá a fórumon!