Szolnok környékén is irtják a szúnyogokat, drónokat is bevetnek

Országosan irtják a szúnyogokat a megfelelő biológiai módszerrel, első körben a Szolnok környéki vizekben kezdődik meg a gyérítés. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai végzik a feladatot, de kiemelték, hogy a lakosság is sokat tehet annak érdekében, hogy kevesebb vérszívóval éljük a mindennapokat nyáron. 

A szúnyoggyérítési programon belül az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elsőként a Tisza déli szakaszán kezdi meg az irtást, valamint a Szolnok környéki vizekbe és a Maros hullámterébe juttatják el az irtóanyagot.  

Fontos megjegyezni, hogy az EU-n belül szigorú szabályai vannak a szúnyogirtásnak. A régebbi típusú mérgek már nem használhatók, azok ugyanis nemcsak a vérszívó szúnyogfajokat pusztították el, hanem más élőlényekre is halálos veszélyt jelentettek. A biológiai irtó módszer során természetes baktériumkeverék által termelt fehérjét juttatnak az élővizekbe - ez a keverék csak a csípőszúnyogok lárváját öli meg. A folyamat során repülőről permetezik a vélt telephelyekre az anyagot. 
 
 
Szúnyogok
Szúnyogok
 

Nagyjából háromezer hektárnyi vízfelület permetezésével kezdenek, de fontos tudnia a szakembereknek, hogy hol vannak a telephelyek, a szer ugyanis a legjobban akkor hat, ha célzottan juttatják a megfelelő helyre. Az eddigi irtásra kijelölt helyeket úgy határozták meg, hogy folyamatosan nyomon követték a lárvák megjelenését és fejlődésüket. A katasztrófavédelem tavaly indult hároméves programjának köszönhető ez, amely a tenyészőhelyek feltérképezésére irányul. A sok szúnyog által uralt területeket pásztázzák és jelölik meg, ezek alapján irtanak a következő szezonban. A korszerű térinformatikai adatbázis elkészítéséhez drónokat is bevetnek. 

A katasztrófavédelem szerint a lakosság is sokat tehet a szúnyoginvázió elkerüléséért: a vízzel teli edényeket, virágcserepeket néhány naponta üríteni kell, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval érdemes lefedni.

 

M. A. 

Forrás: mti