Szolnok és térségében fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszert

Szolnok és térségében 1,780 milliárd forintból fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszert.

Szolnok Térségi Hulladékgazdálkodási Társulás a beruházás megvalósítására 1,589 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) pályázatán az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciumi vezetésével. A fennmaradó összeget a hazai központi költségvetésből finanszírozzák.
 
Jelentős összegből fejlesztik a hulladékgazdálkodási rendszert
 
A fejlesztés célja, hogy a hatékonyabb üzemeltetés mellett növeljék Szolnokon az újrahasznosításra kerülő hulladékok arányát és mindezt a lerakótól minél nagyobb arányban eltérítsék. Ez utóbbi két csatornán valósul meg: a komposztálás fejlesztésével, amely az eszközök beszerzésével valósítható meg illetve a válogatási intenzitás növelésével, amely az automatizált rendszernek köszönhető.
 
A projekt során egy-egy teleszkópos rakodót, aprítót, rostát és hat, egyenként 27 köbméteres erősített préskonténert vásárolnak. A beruházás további részében épül egy negyvenkétszer tizenkét méter alapterületű, hat méter belmagasságú, három oldalról trapézlemez borítású bálatároló, egy U alakú üvegtároló mobil támfallal. Irodakonténert és szociális konténert is építenek, továbbá bővítik a transzformátor állomást, kiépítik az elektromos hálózatot a szakemberek. Emellett térvilágítás lesz, továbbá a térfigyelő rendszert bővítik és sorompót telepítenek.
 
A projekt keretében a meglévő kézi válogatócsarnok technológiai fejlesztése illetve az átrakó állomás külső sínrendszerének felújítása, cseréje is megvalósul.
 
BG
Forrás: MTI
A képek illusztrációk