Szolnok 330 milliárdot, az egész megye 1900-at kap

Az állam Északkelet-magyarországi Gazdaságfejlesztési Zónát hoz létre a térség fellendítéséért. Jász-Nagykun-Szolnok megye és Szolnok elkészült tervei célratörőek, és nagyban hozzájárulnak majd a Zóna gazdasági élénküléséhez.  

A megye és Szolnok város vezetői által megírt koncepció alapján a Zóna fellendülése szinte biztos, erről Palkovics László innovációs és technológiai miniszter beszélt sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy a város 2030-ig tervezett beruházásait a kormány támogatja. Összesen 1900 milliárd forint kerül a megyébe a program költségvetéséből, ebből Szolnokra 330-340 milliárd. A fejlesztések nulladik lépése a kellő mennyiségű szakember biztosítása. A szakképzési reform, az egészségügyi, műszaki és logisztikai képzések erősítése a terv.  

 

Palkovics László

Palkovics László

 

A közlekedési infrastruktúra javítása, zöldítése is kulcsfontosságú, az utakat is fejleszteni fogják a térségben, a települések megfelelő összeköttetése elengedhetetlen. A Stadlerrel és a Máv-Starttal közös vasúti járműgyártás ugyanúgy a koncepció része. Fejlesztik még a karcagi Elektronikai Hulladékhasznosító Központot, de hadiipari és vegyipari beruházások is várhatók a térségben.  

Az állam klíma- és környezetvédelmi akciótervébe is illeszkedik a Jász-Nagykun-Szolnok megyei program: a következő tíz évben áttérnek a körforgásos gazdálkodásra, hangsúlyt fektetnek a biomassza hasznosítására, a Zagyva, a Tisza és a Körös kihasználására. Az elektronikai ipar felé is nyitnak majd a tízéves fejlesztési program keretén belül.  

 

 

M. A. 

Forrás és fotó: mti/ Mészáros János