Keresik az év hídját, a Tiszavirág is esélyes lehet

A szolnoki Tiszavirág gyaloghíd is a tíz legesélyesebb építmény közt van, amelyik az év hídja lehet. A Hidászokért Egyesület szervezésében keresik 2021 legszebb ívhídját, a lakosság szavazatai döntik el, melyik lesz az.   

A Hidászokért Egyesület és a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata közösen alapította a díjat, amelyet a legszebb hídnak ítélnek oda minden évben. Idén az ívhidakat pályáztatták, a legszebb tizet már kiválasztotta a szakmai zsűri, innentől a lakossági szavazatoké a főszerep.  

Egytől ötig lehet osztályozni a hidakat az egyesület külön erre a célra létrehozott online felületén. Az év hídja értelemszerűen az lesz, amelyik a legtöbb pontot eléri. Az eredményhirdetést május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján tartják. A győztesek nevét a http://www.akozlekedesikulturanapja.hu honlapon teszik majd közzé.  
 
 
A Tiszavirág
A Tiszavirág
 

A szavazók sem maradnak üres kézzel, köztük hidakról szóló könyvcsomagot sorsol ki az egyesület. Szalay Ferenc, Szolnok város polgármestere közösségi oldalán is arra buzdít, hogy szavazzanak minél többen a neves építményre, szeretné, ha a szolnoki Tiszavirág lenne az év hídja. 

A Tiszavirág híd a Tisza felett húzódó gyalogoshíd, amely kerékpárúttal is bír. 2011-ben adták át az ötmilliárd forintból felépült, csodaszép, 550 tonnás építményt. 444 méter hosszával Közép-Európa leghosszabb gyalogoshídja. Külön honlapot is szentelnek neki a szolnokiak, amelyen leírják a különleges ívének történetét. Eszerint a karcsú, légies gyaloghíd a „tiszavirág” motívumra rímel, a híd ívei itt-ott emlékeztethetnek szárnyakra, bordázott testre, farokrészre is.  

 

M. A. 

Fotó: Szalay Ferenc/ Facebook