Intelligens gyártással készülnek az IC+ kocsik Szolnokon

A Szolnoki Járműjavítóból került ki az ötvenedik IC+ kocsi decemberben, amely a MÁV-Start Zrt. rövidtávú bővítésének egy fontos pontja. A cég azt tervezi, hogy 2021. végéig még legalább negyven ilyen jármű készül el Szolnokon, de összesen 400 darabig nem állnak meg.  

Az IC+ kocsik, ahogy a nevük is mutatja, rejtenek egy kis pluszt magukban a hagyományos szerelvényekhez képest. Ezek ugyanis teljesen új széria elemei, akadálymentesítettek, és prémium minőségű járművekről van szó. Az IC+ kocsik gyártása során okos technológiát alkalmaznak a szolnoki üzemben. Emellett kétszázan csak ezeken a kocsikon dolgoznak a gyárban, szakmailag felkészülten.  

 

Sok kocsit gyártanak

Sok kocsit gyártanak

 

A szolnoki járműautomatizálási projekt támogatásának érdekében december elején kötött együttműködési megállapodást a vasúttársaság a Pannon Egyetemmel, a Miskolci Egyetemmel, a Szolnoki Szakképzési Centrummal és Szolnok Megyei Jogú Város Önkormányzatával - mondta Homolya Róbert, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatón.  

Az együttműködés lényege, hogy intelligens gyártási környezetet teremthessen a cég az üzemben, emellett egy oktatási- és kutatási akadémiát is kialakítanak a diákok számára, akikből a jövő szakemberei lehetnek. Ahhoz, hogy ez létrejöhessen, illetve a tervezett 400-500 újabb kocsi legyártása megtörténjen, a MÁV-nak szüksége lesz még 2 milliárd forintos fejlesztésre is.

 

M. A. 

Forrás:mti