Elképesztő történet: hetvenmillió forintot hagytak a szolnoki kórházra 

Egy szolnoki születésű kanadai magyar végrendeletében hetvenmillió forintnak megfelelő összeget hagyott a Hetényi Géza Kórházért Alapítványon keresztül a kardiológiai osztályra. Az osztály vezetői meghökkentek ugyan, de már tudják, mire fordítják a pénzadományt.  

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház - Rendelőintézet kardiológiai osztályára hagyott közel hetvenmillió forintot Gulácsi István Kanadában letelepedett, szolnoki származású férfi végrendeletében. A kórházat Szenthe Gábor, Alberta állam tiszteletbeli főkonzulja kereste meg a hihetetlen történettel.  
 
 
A Hetényi kórház
A Hetényi kórház
 

Gulácsi István Szolnokon született, 1949-ben emigrált feleségével Kanadába, de rendszeresen jártak haza. Feleségét a kórházban kezelték éveken keresztül, innen jött  Gulácsiék elhatározása, hogy viszonzásképp az intézményre hagyják a tetemes összeget.  Az úriember 2020-ban bekövetkezett halála óta a pénzt már át is utalták az  intézménynek.

A háromszázezer kanadai dollárnak meglesz a helye, a Hetényi Géza Kórházért Alapítványon keresztül a kardiológiai intézet az elektronikai rendszert újítja fel elsősorban, de eszközöket is vásárolnak majd. Többek közt egy új szívultrahang-készüléket, defibrillátorokat és Holter-készüléket is. Utóbbi egy szívritmus-zavar felismerésére alkalmas, fontos eszköz. 

A szolnoki Hetényi kórház a nagyvonalú gesztust valamelyest viszonozva emlékplakettet szeretne állítani Gulácsi Istvánnak.  
 
 
 
M. A. 

Forrás: mti

Fotó: Hetényi Kórház