Elindul a Zöld Busz Program Mintaprojekt Szolnokon

A Zöld Busz Program kibővítésével egy 4 hetes tesztüzemi időszak keretében forgalomba állítanak Szolnokon egy tisztán elektromos hajtású autóbuszt.

Eredetileg nem tervezték Szolnokot a mintaprojekt államosai közé, így utólag került be a villanybuszok tesztelését célzó demonstrációs szakaszba. Az elektromos busztípusok közül a cseh SOR Libchavy jelöltje áll forgalomba 1 hónapon keresztül.
 
Egy töltéssel több száz km-t képes megtenni a busz
 
A forgalomba helyezett elektromos autóbusz, a Credobus típusokat fejlesztő Kravtex-Kühne Csoport segítségével üzemel Magyarországon.
 
A Szolnokra küldött autóbuszt 2016-ban gyártották, 12 méter hosszú, háromajtós SOR NS 12 Electric bemutatóbusz, mely hazánk legnagyobb autóbusz gyártóját, saját fejlesztésű villanybusz hiányában képviseli. A villanybusz 102 fő befogadására alkalmas, 33 ülőhellyel van ellátva. A villanymotor mozgásáról a cseh Pragiomextől származó 160 kW maximális teljesítmény leadására képes TAM 1053 C6V típusú központi vontatómotor gondoskodik, ami meghajt egy ZF AV 133 típusú portálhidat.
 
A szolnoki tesztbusz 242 kWH összkapacitású, lítium-nikkel-mangán-kobalt-oxid (NMC) kémiát használó akkumulátorcsomaggal ellátott és 150-200 km megtételére alkalmas egyetlen feltöltéssel. Az energiatároló egyes moduljait a tetőn helyezték el.
 
A tesztbuszt 15 kW hőteljesítményű klímaberendezéssel szerelték fel, a busz belső terében elektronikus utastájékoztatásra és mobiltelefonok töltésére alkalmas USB csatlakozók találhatók.
 
A cseh autóbuszt május 24 és június 20 között díjmentesen próbálhatják ki a szolnokiak. A tesztüzem első hetében minden nap lehet találkozni az autóbusszal a közutakon, kivéve vasárnap.
 
BG
Forrás: Magyarbusz.info