Áldozatsegítő Központot adtak át Szolnokon

Áldozatsegítő Központot hoztak létre Szolnokon annak érdekében, hogy megfelelő jogi, érzelmi és pszichológiai támogatásban részesüljenek azok, akik áldozattá váltak. A szolnoki központ a 8. ilyen céllal létrehozott létesítmény az országban.

Varga Judit igazságügyi miniszter szerint nem elég együttérezni az áldozatokkal, hanem cselekedni is kell azok érdekében, akik bűncselekmény áldozatává váltak. Az Igazságügyi Minisztérium célja az Áldozatsegítő központ létrehozásával, hogy segítséget nyújtson azoknak, akik nehezen, vagy egyáltalán nem tudják feldolgozni az áldozattá válással járó megrázkódtatást.
 
Varga Judit igazságügyi miniszter az Áldozatsegítő Központ átadásán Szolnokon
 
Hazánkban eddig 8 áldozatsegítő kezdte meg működését a szolnokival együtt, de 2025-re szeretnék elérni, hogy az összes megyében elérhető közelségben legyen a segítség.
 
Az Áldozatsegítő Központokban a bajbajutottak a rászorultság vizsgálata nélkül valamennyi támogatási formát igénybe tudnak venni. A történtek feldolgozását pszichológus pártfogásával és krízis-helyzet kezeléssel segítik, valamint anyagi-támogatást is kaphatnak.
 
Az országban minden fővárosi és megyei kormányhivatalban vannak áldozatsegítő szolgálatok, melyek segíteni fogják a központok munkáját. Ettől az évtől kezdve bevették az áldozatok közvetlen megszólítását célzó elérési mechanizmust, melynek értelmében a személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatait az állami szolgálat személyesen keresi fel és ajánlja fel a segítséget.
 
Az országban egyre többen tudnak arról, hogy segítséget kaphatnak. Az Áldozatsegítő Központokhoz évente 11-12 ezer telefonhívás érkezik, melyből 2-4000 esetszámot dolgoznak fel.
 
Egy országos kampány keretében indította el a kormány a vansegitseg.hu portált, valamint az Áldozatsegítő Központ Facebook oldalt is. Egy applikációt is kifejlesztettek, melyen keresztül elérhetővé válnak az Áldozatsegítő Központok.
 
Rádi Norbert megyei rendőr-főkapitány közölte, hogy 2010 és 2022 között harmadára csökkent a regisztrált bűncselekmények száma a megyében.
 
Berkó Attila megyei kormánymegbízott örül annak, hogy a városban megvalósult az Áldozatsegítő Központ és közvetlenül segíteni tudnak a rászorulóknak.
 
Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere (Fidesz-KDNP) kiemelte a bűnesetek megelőzésében a rendőrség szerepét. Szerinte a mai Magyarországon biztonságban lehet élni. A központtal kapcsolatban elmondta, hogy a belváros központjában található.
 
Fodor András, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület észak-alföldi régiójának vezetője azt mondta, hogy az Áldozatsegítő Központokkal együttműködik a szeretetszolgálat a rászorulók megsegítésének érdekében.
 
BG
Forrás: MTI, Szoljon
Képek: MTI/Mészáros János