A szolnoki Tiszavirág híd lett az Év Hídja

A Tiszavirág hidat szavazták meg a legszebbnek a Hidászokért Egyesület és a KTE Közlekedésbiztonsági Tagozata által közösen alapított díjon, ahol 10 hídra lehetett szavazni országszerte. 

Idén is meghirdette az Év Hídja versenyt a Hidászokért Egyesület és a Közlekedéstudományi Egyesület, amely versennyel az volt a céljuk, hogy ráirányítsák a figyelmet a hidak közlekedésben betöltött fontos szerepére. 

Az idei évben összesen 10 magyar ívhídra szavazhattak a voksolók. Többek között olyan hidakra lehetett szavazni, mint a Tisza-tónál fekvő Eger patak feletti kerékpáros híd, a Körös folyó feletti Berkó híd, a Varasdi völgyhíd, illetve természetesen a szolnoki Tiszavirág gyaloghíd.

A győztes hidat május 11-én, a Közlekedési Kultúra Napján hirdették ki, amely által kiderült, hogy a Tiszán átívelő Tiszavirág híd lett 2021 legszebb magyar hídja.

“A gyaloghíd Szolnok városában, a Tisza folyó felett, a Tiszai hajósok terét a Tisza-ligeti Termál stranddal köti össze. Az acélszerkezetű mederhíd befogott ívekre függesztett, rácsos merevítő tartójához mindkét parton vasbeton feljáróhidak csatlakoznak. A híd karcsú légies szerkezete a "tiszavirág" szimbólumaira emlékeztet. A kifelé döntött mederhíd ívei a „szárnyakra”, a merevítő tartó a „bordázott testre”, a város felőli hosszabb feljáró a „farok részre”, mely elképzeléséhez a díszkivilágítása is segítségül szolgál. A három nyílású híd hossza 445 m, mellyel Közép-Európa leghosszabb gyaloghídja. Akadálymentes közlekedésre alkalmas.” - írják a szavazás honlapján a győztes Tiszavirág hídról. 

tiszavirag_gyaloghid_szalay

Szalay Ferenc polgármester ezzel a képpel emlékezett meg a híd szépségéről

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere is kitörő örömmel fogadta a szavazás eredményét, amelyről egy Facebook-bejegyzésben emlékezett meg, majd megköszönte a szavazást minden résztvevőnek: “Megnyertük!!! EZ SZOLNOK!  Fantasztikus volt az összefogás, rengetegen szavaztak szolnokiak és nem szolnokiak, szívből köszönünk minden voksot, amely a dobogó első fokára repítette Szolnokot!”

A Tiszavirág híd egyébként 2011-ben épült meg, amelyet a megyeszékhely egyik jelképének szántak. A híd formája a névadó tiszavirágot mintázza.

Forrás és képek: A Közlekedési Kultúra Napja - hivatalos honlap; Szalay Ferenc - Facebook-oldal
CS.SZ.