Itt az ősz: milyen babaruhát adjunk a picikre?

Az első (vagy több) gyermekes anyukákat rengeteg kért és főleg kéretlen tanáccsal hajlamosak elárasztani puszta jószándékból kifolyólag a barátok, szomszédok, vagy szimplán csak az utcán szembejövők.

 

Vannak ezek közt kedvesebbek, vannak határozottabbak és rámenősebbek, vannak valóban jóindulattal érkezők, és vannak, melyeket bizony sajnos szimplán inkább csak kioktatásnak szánnak. Az ilyen jótanácsok egyik főbb témája a gyerekeken található (vagy éppen nem található) ruharétegek száma.


Túl sok a babaruha? Vagy túl kevés? Mit adjak rá?


Főleg az ősz, és a hűvösebb idő, illetve a tél beköszöntével lesz aktuális a „melege van? nem fázik?” kérdés. Vannak szülők, akik jellemzően inkább túl sok réteget adnak a gyerekekre, így próbálják minimálisra csökkenteni a megfázás esélyét. Sajnos azonban a túlöltöztetés ugyanúgy probléma forrása lehet, mint a kevés ruha. A túl sok rétegben ugyanis a megizzadt baba sokkal könnyebben megfázhat, arról nem beszélve, hogy az immunrendszer is könnyebben megerősödik, ha nem vonjuk ki teljesen a környezeti hatások alól a gyerkőcöt.


Eltalálni az arany középutat azonban nem mindig könnyű.

 

Figyeljük a gyerkőc jelzéseit, és ennek megfelelően öltöztessük!

 


A hasznos babaruhák


Van azonban pár hasznos babaruha, melyek kombinálásával szinte bármilyen időjárási viszonytagságra felkészülhetünk, és melyek nem hiányozhatnak egyetlen gyermek ruhatárából sem.


A jó minőségű babaharisnya: egy jó harisnya fél siker. Adhatjuk overál alá, kis hölgyeknek szoknya alá, illetve bármilyen tetszőleges vékonyabb vagy vastagabb nadrág alá is. Ügyeljünk a jó anyagminőségre, hiszen ez az, ami közvetlenül érintkezik a baba bőrével.


Overál mindenféle anyagban és vastagságban: manapság már az overálok számos különböző anyagból készülhetnek, melyeket az időjárásnak megfelelően variálhatunk. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő softshell overálok például igen praktikus darabok. Nem túl vastagok, így kényelmesek a babának, rendkívül jól tartják a hőt, ám mindeközben mégis remekül szellőznek. Hordhatóak már egészen az őszi időszak elejétől a keményebb hideg tél beköszöntéig – a megfelelő aláöltözettel.


A csősapka és a körsál: igen praktikus találmányok, melyet egészen kisbaba kortól hordhatnak a gyerkőcök. Melegít, csinos, felvétele és levétele egyszerű – no persze csak nekünk, szerencsére a piciknek már kevésbé. Vásárolhatunk vékonyabbat, de akár vastag, bélelt, belül pihe-puha szőrös körsálat, sapkát is, ha az időjárás épp azt kívánja.


Variáljuk bátran a fentieket, és közben ellenőrizzük a baba orrát, hiszen innen fogjuk tudni, ha melege van, vagy ha éppen fázik. És nagyon fontos, hogy ne feledkezzünk meg róla: ahogy minden felnőtt, úgy minden gyermek hőérzete, hőháztartása más és más. Ami az egyik picinek tökéletes hőfokot biztosít, az lehetséges, hogy a másikuknak izzasztóan meleg lesz. Figyeljük a gyerkőc jelzéseit, és ennek megfelelően öltöztessük!