Otthonunk éke a csillár

A világítás megtervezésekor első feladatunk, hogy megfigyeljük, hol mennyi természetes fény áramlik be lakásunkba. Ezután jöhet az általános fények kialakítása, a főfények elhelyezése.

Általános világítás

 

Az általános világítás azt jelenti, hogy van egy fő fényforrásunk, egy elsődleges lámpatestünk a természetes fényen kívül, amelynek köszönhetően a lehető legegyenletesebben megvilágított egy adott helyiség. Ezért kell a helyét jól meghatározni.

 

Általában egy szobába elegendő szokott lenni egy főfény, kivéve, ha nem egy "egyszerű" négyzet vagy téglalap alakú helyiségről beszélünk. Illetve ha a helyiségnek több funkciója van, például egy amerikai konyhás nappali esetében simán elképzelhető, hogy több főfényre van szükségünk: egy a nappali közepére, egy a konyhába és/vagy az étkező asztal fölé.

 

A csillár nem giccses!

 

A világítás tükrözi a terek funkcióját és hangulatát, ugyanakkor a saját magunk és otthonunk stílusát is. Általában a mennyezeti főfény az első, amit észrevesznek a vendégek, ha vendégségbe jönnek, és az alapján már támad egy benyomásuk az ízlésünkről. Ám egyáltalán ne gondoljuk azt, hogy egy csillár csak giccses lehet, sőt! Egy jól megválasztott darab valódi éke lehet otthonunknak.

Egy mélyen belógó, impozáns kristálycsillár biztosan dominálja a teret. Ám, ha figyelünk arra, hogy minden más bútorunk és kiegészítünk visszafogottabb legyen, akkor remekül összhangba kerülhet a tér. Ha pedig pont, hogy a szuper luxus irányba mozdulunk el, akkor lehet minden csillogó, arany és kristály. A lényeg, hogy legyünk önazonosak.

 

A kifinomult elegancia is megmutatkozhat csillárválasztásunkban, éppúgy mint a minimál és letisztult stílus is. Szerencsére ma már tényleg mindenféle stílusból választhatunk hozzánk passzoló csillárt az elter.hu választékban.

 

A modern klasszikus

 

Ha egy klasszikus 4 vagy 5 karos csillár mellett döntünk, nem kell amiatt aggódnunk, hogy problémás lesz a működése. Ma már a legmodernebb világítástechnikai elemekkel ellátva is megvásárolhatók.

 

 

Ha valami miatt másodkézből, használt lámpát vásárolnánk, akkor viszont sajnos benne van a pakliban, hogy képen gyönyörű a csillár, de a valóságban nem, és ráadásul nem is működik. Ezért ha van lehetőségünk, mielőtt pénzt adunk ki érte, nézzük meg élőben és próbáljuk ki. Inkább vásároljunk megbízható forrásból, gyártótól, forgalmazótól, viszonteladótól, így garantált, hogy nem kerülünk kellemetlen helyzetbe.