Ne veszítsd el diplomádat!

A felsőoktatási oklevél megszerzésének előfeltétele az elvárt nyelvvizsga bizonyítvány megszerzése. Annyit dolgoztál, tanultál az elmúlt években – ne egy utolsó, simán teljesíthető vizsgán vérezz el!

Neked is biztosan van pár haverod, ismerősöd, aki egy-egy sör mellett keseregve emlegeti soha át nem vett diplomáját, miközben a nyelvvizsgát elváró rendszert hibáztatja. Ne hagyd, hogy ez a szemlélet átragadjon rád – tanuld meg már most, hogy nyelvtudás nélkül alig van szakmai jövőd! Készülj fel időben, iratkozz be egy nyelvtanfolyamra, és tegyél az ellen, hogy feleslegessé váljon az egyetemi tanulmányokba fektetett energiád.

 

Lehetőségek tárháza – nem csak nyelvzseniknek

 

Ma már közelről sem lehetetlen egy nyelvvizsga felkészülés. Sőt, annyi alternatíva áll rendelkezésedre, hogy lassan a választék okoz némi zavart. Angol, német, spanyol, francia nyelvekből számtalan, különböző intenzitású nyelvtanfolyam verseng figyelmedért, az egyetemen egyre több, magyarul nem beszélő diákkal van esélyed összebarátkozni, illetve a millió, külföldi nyelvtanulás szempontjából kiemelkedő fontosságú ösztöndíj várja, hogy nyelvtudásodat felpörgesd.

 

Igen, tény, hogy nem mindenkinek van nyelvérzéke. Lehetetlen azonban nincs, így ha tudod, hogy neked is nehézségeid lesznek, láss hozzá a tanulásnak időben! Nem biztos, hogy számodra a csoportos nyelvtanfolyam lesz a legjobb megoldás, válassz inkább magántanárt – a legjobb nyelviskolák magánórákat is kínálnak –, akivel teljesen személyre szabott felkészülést tudsz megtervezni. Készüljetek tudatosan, alaposan a megmérettetésre, tölts ki ezer próbatesztet tudd meg, milyen szempontok szerint pontoznak majd a vizsgáztatók – a magabiztosság fél siker! Ezen felül pedig használj ki minden lehetőséget, és tanulj játszva: nézz filmeket eredeti nyelven, olvasd kedvenc könyvedet angolul, buszozás közben játssz online spanyolul, barátaiddal csetelj németül. Ki mondta, hogy nyelvet tanulni unalmas és nehéz?

 

Fiatalokra célozva

 

A nyelvtudás fontosságát kormányzati szinten is felismerték, ezért a közelmúltban és két fontos szabályozással és egy külön programmal próbálják a pályakezdő és karrierjüket most megalapozó generációkat felsőfokú nyelvvizsga bizonyítványok szerzésére ösztönözni. Egyrészt 2020-tól az egyetemre vagy főiskolára felvételizők számára már alapfeltétel lesz legalább egy középfokú nyelvvizsga letétele - ha nincs papír, nincs továbbtanulás! Másrészt viszont idén januártól az állam minden 35 év alatti fiatalnak megtéríti az új, legalább középfokú komplex nyelvvizsga árát. A pár éve életre hívott, célzottan komplex vizsgára felkészítő Diplomamentő program pedig kifejezetten azoknak a nyelvtanulását támogatja, akiknek csupán a nyelvvizsga hiányzik a diploma átvételéhez.

 

 

Vagyis minden út a nyelviskola felé vezet. Tarts lépést a világgal, használd ki a lehetőségeket, és hidd el: az oklevél megszerzésével saját jövődet alakítod!