Mit vegyünk otthonra: gurulóállványt vagy létrát?

Sokan csak a létrát ismerik, mint a háztartásban hasznos és nélkülözhetetlen eszközt, ha szobafestésről vagy függönymosásról van szó. Pedig van háztartási gurulóállvány is, ami sokszor praktikusabb.

Létrákból ma már rengeteg fajta és típus létezik. Lehet támasztó, álló, toló, többcélú és sokcélú... és még sorolhatnánk. Nem véletlenül van ennyiféle, ráadásul a munkamagasság alapján is nagyon széles a választék alumínium létrákból.

 

A háztartási gurulóállvány kifejezetten a házkörüli munkára lett kifejlesztve, és az állvány kültéri és beltéri használatra egyaránt alkalmas. Ám ne szaladjunk ennyire előre, kezdjük az alapoknál.

 

Mi az a gurulóállvány?

 

A gurulóállvány egy két függőleges helyzetben rögzített létra között elhelyezett dobogó, amelynek, a kerekeinek köszönhetően, könnyen változtatható a helyzete szétszerelés nélkül. Ezért is van benne a nevében, hogy guruló.

 

Kialakításából adódóan a gurulóállvány biztonságos és hatékony eszköz, valamint nagyobb munkafelületet tesz elérhetővé, mint egy létra. A Krause állványok és létrák kiváló minőségűek, legyen szó ipari, félprofi vagy háztartási kategóriáról.

 

A háztartási gurulóállvány előnyei

 

A gurulóállvány állítható magasságú talpainak köszönhetően a talajegyenetlenségeket ki tudja egyenlíteni, így lépcsőn elhelyezve, valamint beltéren és kültéren is biztonságosan használható.

 

Nagyobb magasság esetén az egyszerűen felszerelhető kitámasztó rudakkal tovább növelhető a stabilitása. Mivel kevés alkatrészből áll, könnyen összecsukható, így a kisebb méretű állványok tárolása akár lakásban is megoldható.

 

A munkamagasság

 

A munkamagasság megmondja, hogy milyen magasságig végezhető munka az állványról. Ha például egy 3 méter magas szoba plafonját szeretnénk egy gurulóállványról kifesteni, akkor olyat érdemes választanunk, amelynek a munkamagassága eléri ezt a szintet.

 

építkezésen használt állvány

 

Az állómagasság az a maximális magasság, amelyen a dobogót el lehet helyezni az állványon. Az állvány magasság pedig magának a szerkezetnek a magassága. A két oldalsó elem fokai meghatározzák, hogy hány különböző magasságú pozícióba helyezhető a dobogó.

 

Terhelhetőség

 

A háztartási gurulóállványok terhelhetősége 150 kg/m2, munkamagasságuk nem haladja meg az 5 métert, és gyakran csak kis kerekekkel vannak ellátva. Így szobafestő állványnak is kiválóan alkalmas.

 

Egy háztartási gurulóállvány sokoldalúbb, hatékonyabb és stabilabb megoldást jelenthet, mint egy létra, miközben a tárolása is könnyű és egyszerű. Gyorsabbá teszi a nagy belmagasságú helyiségek kifestését. Nem csak nagyobb felületet tesz elérhetővé, de közben a festéshez szükséges eszközök biztonságos elhelyezése is megoldott rajta. Természetesen nemcsak beltéri használatra jó, a házon kívül is hasznát vehetjük. Egy háztartási gurulóállvány segítségével könnyebb az ereszcsatorna javítása, vagy a ház külső szigetelése is.