Mire használjuk leginkább a személyi kölcsönt?

A kedvező THM-nek és törlesztőrészleteknek köszönhetően egyre többen élnek a személyi kölcsön nyújtotta lehetőségekkel. Míg korábban pár százezer volt átlagosan a jellemző összeg, amit igényeltek az érintettek, ma már ez bőven egymillió felett jár.

Mobilon szerényebb összegeket jelölünk meg

 

Hogy miért ennyire népszerű ez a kölcsön típus? A gyors ügyintézés, az átlátható feltételek mind amellett szólnak, hogyha pár napon belül komolyabb összegre van szükségünk, akkor néhány lépésben fel tudjuk venni a kölcsönt személyesen vagy akár a mobilunkon keresztül.

 

Érdekes módon ez utóbbi megoldással a szakértők szerint átlagosan több százezer forinttal kisebb ‘tételt’ igényelnek az ügyfelek.

 

Pár éve még sokkal jobban meg kellett fizetni ennek a bankkölcsönnek az árát: 2012-ben az átlagos THM szintje 31 % volt. Mára a szabad felhasználású változatnak csaknem ennek a felére esett le a THM-je.

 

A bonyolultabb lakáshitel helyett sokan e mellett a konstrukció mellett teszik le a voksukat akkor is, ha ingatlan célra van szükségük plusz pénzre.

 

Mire fordítjuk a felvett összeget?

 

Mivel 2018 második felére 1 millió forint feletti összegre nőtt az átlagos hitelösszeg - az egy évvel korábbi értékhez képest 33 százalékkal nőve -, így komolyabb ‘beruházások’ is kivitelezhetők személyi kölcsönből.

 

Spórolás adósságcsökkentő kölcsönnel

 

A leggyakoribb cél az ingatlan felújítás, berendezés illetve az energetikai korszerűsítés. A felhasználók harmadik nagy csoportja autóvásárlásra fordítja a kölcsönt. Nem véletlenül, hiszen egy 1-2 millió forint közti összeg komoly tétel lehet például egy használt autó megvételénél.

 

Sokan tanulásba fektetnek be

 

A korábbinál kisebb arányban vannak azok, akik nagy értékű műszaki cikkre költik a személyi kölcsönt - bár mivel egyre többen vesznek fel ilyen hitelt, számszerűen ők nem feltétlenül vannak kevesebben.

 

Jelentős még - egész évben - azoknak a száma, akik tanfolyamot, iskolai tandíjat fizetnek ki a szabad felhasználású személyi kölcsönből.

 

Nagyon sokan vannak emellett, akik azért vesznek fel ilyen hitelterméket, mert kiváltják vele a meglevőket. A jelenlegi, kedvezőbb adósságcsökkentő kölcsönök segítségével a régebbi, drágább hiteleket ezekre átváltva kimondottan sokat nyerhetünk.

 

Ha netán vannak több éve futó hiteleink, mindenképpen érdemes átnézni a jelenlegi kínálatot, még akkor is, ha könnyen törlesztjük őket. Most példátlanul jó ajánlatokat találunk!