Hogy válasszunk étkezőszéket?

Könnyűnek tűnik az étkező bútorainak kiválasztása, ám nem érdemes felületesen kezelni ezt a kérdést. Míg vannak olyan bútordarabok az otthonunkban - vagy éppen egy irodában, vendéglátóhelyen - amit kevésbé sokat veszünk igénybe, az asztal mellé biztos napi szinten le fogunk ülni.

Első az asztal, utána következnek a székek

 

Kezdjük a legfontosabbal: ez pedig a szék magassága. Ennél a típusnál nincs bevált sztenderd magasság, a lényeg, hogy az asztal lapjának magasságához illeszkedjen. Vagyis kényelmesen el tudjunk az étkezőasztalnál helyezkedni, tudjunk könyökölni, mindent elérjünk nyújtózkodás nélkül, de előre se kelljen görbülnünk.

 

Természetesen a gyerekeknek külön, magasabb szék kell, de az ülésmagasító is jó megoldás, ez utóbbit akár az autóból is behozhatjuk. Egyszerűbb először asztalt választani, és utána ahhoz székeket.

 

Hogy ne feszengjünk ebéd közben

 

Egy kényelmes étkezőszéken hátra tudunk dőlni, és sokáig tudunk rajta üldögélni - ez a reggeli vagy mondjuk vacsora befejezése után folytatott kellemes beszélgetésekhez elengedhetetlen.

 

A karfa nem annyira központi eleme ezeknek a székeknek, mint mondjuk egy gurulós irodaszéknek. Evés közben ugyanis az asztal fölé hajolunk, és ritkábban használjuk a karfát. Ám ha hosszasan üldögélős, kávézós-teázós együttlétek terepe az étkezőnk, a maximális kényelemhez ilyen változatot is ‘bevethetünk’.

 

Kényelmesen kárpitozott szék az étkezéshez

 

A kárpitozott, párnás székek nyilván kényelmesebbek, de fontos szempont, hogy tisztán tudjuk-e őket tartani. Nehezen tisztítható szövettel rendelkező - például bársony - bútorokkal dupla gond van. Az ilyen darabok rendszeresítése meggondolandó ott, ahol sok a vendég, vagy éppen picik a gyerekek.

 

Kintre a legstrapabíróbb a műanyag

 

Szabad térbe nem érdemes párnázott széket venni, mert nem fogja bírni az időjárás viszontagságait fakulás, porosodás nélkül. Egy egyszerű fa szék, amelyre ülőpárnát teszünk adott esetben, tökéletes a kertbe, erkélyre.

 

Az étkezőszékek lehetőleg se túl könnyűek, se túl nehézkesek ne legyenek. Egy pihekönnyű műanyag példány könnyen felborul, míg egy ónémet tölgyfa széket nem fogunk tudni arrébb tenni. Ha ezeket a szempontokat figyelembe vesszük, és étkezőnk egyes darabjai stílusban, színben is passzolnak egymáshoz, sikeresen abszolváltuk a feladatot.

 

Végül, a megszokott székeink mellett érdemes beszerezni pár könnyen kezelhető, összecsukható példányt, mert bárhol előfordulhat, hogy pár váratlan vendég befut, akiket le kell ültetni.