Emléktábla a szolnoki kajak-kenu pálya építőinek tiszteletére

Negyven éve készült el a kajak-kenu versenypálya Szolnokon, s a kerek évforduló alkalmából emléktáblát avattak a létesítmény megálmodóinak és létrehozóinak tiszteletére a megyeszékhelyen.

A Holt-Tiszai Vízisport Telepen rendezett ünnepségen Rózsa József, az üzemeltető Szolnoki Sportcentrum Kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta: a létesítmény az elmúlt bő egy évtizedben megvalósult mintegy 300 millió forintos fejlesztés-sorozatnak köszönhetően minden tekintetben megfelel a kor és a sportolók igényeinek, elvárásainak. Ám a pálya egykori megálmodói és kialakítói nélkül ma nem volna ez a komplexum a sportág legendái, olimpiai, világ- és Európa-bajnokok egyik legnépszerűbb magyarországi felkészülési bázisa és rangos hazai, illetve nemzetközi versenyek színhelye - fogalmazott.

 

Emléktábla a szolnoki kajak-kenu pálya építőinek tiszteletére - fotók: szoljon.hu

 

Szabó István alpolgármester az eseményen arról beszélt: az 1973 és 1978 között létrehozott szolnoki kajak-kenu versenypálya megépítői annak idején talán még nem is hallottak a sportturizmusról, ám mégis annak előfutárai voltak. Ma, 40 év múltán ugyanis ez a telep Szolnok egyik legjelentősebb sportturisztikai vonzereje, melynek további népszerűsítése és fejlesztése a helyi önkormányzat stratégiai céljai között szerepel - húzta alá. Az esemény szervezőinek nevében Boros Béla, az egykori Szolnoki Vízügy SE kajak-kenu szakosztályának vezetője felidézte: a pálya építésének gondolata az 1970-es tiszai nagy árvíz után, Szolnok 900 éves évfordulója alkalmából fogalmazódott meg. A létesítmény a Közép-Tisza-Vidéki Vízügyi Igazgatóság támogatásával készült el és ideális fekvése miatt máig azon kevés pályák egyike Magyarországon, ahol az időjárástól függetlenül reális eredmények születnek.

 

MTI/T.D.