Eljött a disznótoros ideje!

A disznóvágásnak régre visszanyúló hagyománya van hazánkban, a disznótor valójában a magyar kultúra része. Ráadásul az egész rokonságot és a baráti kört össze tudja hozni, legalább egyszer egy évben.

 

A disznóvágásokat télen tartják, sokszor még karácsony előtt, hogy az ünnepekre legyen elég hús az asztalon, de ma ez már nem is igazán szempont. A lényeg a hideg idő, hogy a hús ne romoljon meg mialatt feldolgozzák és a füstölnivaló finomságok szempontjából is a hideg a kedvező.

 

A disznóvágás menete

 

Már a disznóvágás előtt egy-két nappal is sok a teendő. Az eszközöket elő kell készíteni, a késeket meg kell élezni, elmosogatni a tálakat, edényeket, és ellenőrizni kell, hogy biztonságosan és megfelelően működnek-e az állat leöléséhez, kábításához és pörzsöléséhez használt eszközök.

 

A pörzsölés a disznóperzselő segítségével történik. A perzselőkhöz különböző égőfejek kaphatóak és gázpalackról működtethetőek. Legyünk nagyon körültekintőek a használatuk közben, mert ez egy kifejezetten balesetveszélyes része a disznóvágásnak, inkább a perzselés végeztével koccintsunk a lélekerősítővel. Ezután pedig kezdődhet a hús feldolgozása.

 

A hús feldolgozása 

 

Egy ügyes kezű ember vagy egy szakképzett hentes szétszedi a disznót, szépen vágja le a húsokat, a belsőségeket, a disznófejet, miközben semmi nem vész kárba. Közben a többiek aprítják a húst, vagy épp darálják, ami megy a hurka-kolbászba.

 

A szalonnát is előkészítik a füstöléshez. Készülhet közben a disznósajt, a hagymás vér, és jöhet a hurka- és kolbásztöltés. 

 

A disznóvágás alatt bárdot is kell használni

 

Az eszközök 

 

A hurka- és kolbásztöltéshez először is szükségünk lesz egy húsdarálóra és abálókosárra vagy egy nagy bonyhádi zománcozott medencére. A húst, majd az abált részeket a nyers májjal le lehet darálni. Kelleni fog egy nagy keverőtál, amiben összekeverjük a hozzávalókat, és ebben fűszerezzük is a hurkát. Amire még szükségünk lesz, az a bél, és persze a hurkatöltő. Továbbá elképzelhető, hogy kelleni fog egy csontfűrész, többféle méretű csontozókés, bárd és lánckesztyűre is.

 

Fontos, hogy a lehető legtisztább körülmények között és eszközökkel végezzük a disznóvágást! Bár nagy és akár több napos munkáról van szó, valójában ez egy nagyon izgalmas esemény, amiközben igazán jól érezhetjük magunkat. Feltéve, ha nem kell mindent egyedül csinálnunk!