Az inkubátorházak csodálatos világa

Az üzleti inkubátorok fogalmával még sokan csak ismerkednek, de érezhetően egyre jobban kiépül a gazdaságnak ez a szegmense. Mit nyújtanak az inkubátorházak és kinek is tesznek vele jót?

 

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) pályázat nemrég 3 milliárd forintot tett elérhetővé inkubátorházak és inkubációs szolgáltatások fejlesztésére. Ez az összeg három célt támogatott: virtuális inkubátorházak felállítását, klasszikus inkubátorok alapítását, valamint ipari inkubációs központok fejlesztését. A pályázaton nyertes kis- és középvállalkozások akár új belépőként, akár már meglévő résztvevőként tudták tovább fejleszteni saját inkubációs szolgáltatási körüket, jellemzően maximum 70%-os finanszírozás mellett. De kinek szólnak ezek a szolgáltatások és miért jók?

 

Inkubátorházak a kockázati tőke szolgálatában

 

Az inkubátorházak nem jótékonysági intézmények, ugyanakkor nem minden esetben a szó klasszikus értelmében működnek piaci alapon. Kétirányú szolgáltatási palettát nyújtanak a kockázati tőkések és a kezdő vállalkozások találkozásának színtereként. Egyrészt az üzleti alapon működő inkubátorházak a kockázati tőkések számára nyújtanak befektetési lehetőséget egy alapvetően szolgáltató központ jellegű vállalkozásban. Emellett pedig kiváló választékot nyújtanak olyan vállalatokból, amikbe a kockázati tőke haszonnal tud áramolni. 

 

Inkubátorházak Budapest területén és országszerte is megtalálhatóak. Gyors listájuk megtalálható a Vállalkozói Inkubátorok Szövetségének honlapján, de érdemes ismerkedni a Magyar Iparszövetség által működtetett szolgáltatásokkal is.

 

Az inkubátorházak kedvező áron biztosítják az üzleti infrastruktúrát a kezdő vállalkozások számára

 

Inkubációs szolgáltatások kezdő vállalkozásoknak

 

Természetesen nem csupán a befektetők számára kedvezőek az inkubátorházak működései. Sőt, szolgáltatásaikból elsősorban a kezdő vállalkozások húznak hasznot. Íme egy rövid lista arról, hogy mik ezek:

 

  1. Üzleti működést támogató infrastruktúra biztosítása

Ide tartozik a fizikai üzleti környezet (kiadó irodák, irodai felszerelések, infokommunikáció, stb.) biztosítása éppúgy, mint az üzleti folyamatokat támogató szolgáltatások (például könyvelés, bérszámfejtés, marketing, stb.) biztosítása.

  1. Üzletfejlesztési szaktanácsadás

A már felállított üzleti terv megvalósításához kapcsolódó üzleti coaching, üzletfejlesztési, piacépítési és kereskedelmi vagy marketing kérdésekhez kapcsolódó szaktanácsadás. Ezen belül kiemelt fontossággal a külföldi piacok eléréséhez és a piacra lépéshez kapcsolódó tanácsadás.

  1. Network

Ez talán az egyik legkevésbé forintosítható, de legértékesebb része az inkubátorházaknak. A kezdő vállalkozások indulását és sikeres piacra lépését a megfelelő kapcsolati háló hiánya óriási mértékben lassíthatja és akár meg is hiúsíthatja. Ezen is segít az inkubátorház egyrészt a többi inkubátorházban dolgozó cég, az üzleti tanácsadók, valamint az inkubátorházak vonzáskörzetében felbukkanó kockázati tőkések segítségével.

 

Mindezek alapján elmondható, hogy az inkubátorházak egy olyan különleges világot hoznak létre, amiben a kezdő vállalkozások megkapnak minden támogatást, hogy sikeresen induljanak. Ugyanakkor befektetői oldalról is kiváló talajt nyújtanak olyan jövőbeni sikeres startupok megtalálására, amik sokszorosan meghálálják a beléjük vetett bizalmat és tőkét.