Az ingatlan üzemeltető, mint a láthatatlan jobbkezünk

Az épület rendszereit érintő üzemeltetési, karbantartási, javítási feladatok sokrétűek. Olyan szaktudású csapat kell hozzá, aki valóban érti a dolgát és sok éves tapasztalat van a háta mögött. Ezért kiemelkedően fontos, hogy egy ingatlan üzemeltetéssel foglalkozó céget ne csak a szimpátia, hanem a referencia alapján válasszunk ki, így könnyíthetjük meg a saját dolgunkat.

Kezdjük az alapoknál

 

Ahhoz, hogy az irodaház fennakadások nélkül működjön, számos a háttérben történő feladatok elvégzésre van szükség. Ezért is van az, hogy rengeteg területet ölel fel egy ingatlan üzemeltető cég munkája.

 

Teljes körű műszaki üzemeltetés, épületgépészeti- és elektromossági rendszerek üzemeltetése és karbantartása, a tervszerű megelőző karbantartási munkálatok, és a javítások, szerelések, felújítások, átalakítások. Emellett vannak infrastrukturális feladatok is, mint például takarítás, portaszolgálat és további feladatok. Valamint képviseleti, számviteli, menedzselési és sok más szolgáltatási köröket is elláthatnak az üzemeltetők. Ez mind a szerződésben leírtakon múlik.

 

Az ingatlan értéke 

 

Egy létesítmény, egy ingatlan esetében fontos szempont, hogy gazdaságosan megtartsa az értékét. Az irodaháznál például az internetvezetékek vagy akár egy lift kiépítése, ha eddig nem volt, egyrészt komoly beruházás, másrészt magas értéknövelési faktor. Ma már alapelvárás az internetelérés, ezért érdemes a legkorszerűbb hálózatot kiépíteni. Ezek mindenképpen kifizetődő beruházások.

 

Ha például látványelemet cseréltetünk az ingatlanon, az inkább ráncfelvarrás, semmint értéknövelés. Természetesen vannak olyan karbantartási feladatok, amelyeket rendszeresen szükséges elvégezni, de ez nem az a kategória.

 

Karbantartás vagy csere - nem ez a főkérdés

 

Röviden és tömören azt mondhatjuk, hogy a karbantartás és a részleges csere gazdasági szempontból ráfordításnak tekintendő. Így az erre elköltött összeg csökkenti az adózás előtti eredményt. Egy adott épületelem, vagy például a vezetékhálózat teljes cseréje felújításnak számít, és ekkor már adózott forrást kell rá igénybe venni.

 

 

Érdemes azt észben tartanunk, hogy ha az elvégzett munka után megváltozik az épület funkciója tőle, akkor az már nem a karbantartás kategóriája.

 

Azt fontos mérlegelni, hogy ezek a ráfordítások igazándiból mikor fognak megtérülni, és azt, hogy ugyanakkor az anyagiakon túl, az ezekkel a munkákkal járó terheket az ingatlan üzemeltetők leveszik a vállunkról!