Árvízi biztonságot erősíti fejlesztés

Szolnok és Kisköre között helyreállítják a hullámteret a Közép-Tiszán. A környező települések árvízi biztonságát erősítő fejlesztés a jövő év elejére készül el.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása szerint a munkálatok a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében már folynak, a projekt az Európai Unió és a magyar állam 16,1 milliárd forintos támogatásával valósul meg, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Kötivizig konzorciumában. A cél a hullámtér, azaz a  nagyvízi meder vízszállító képességének helyreállítása. A projektnek köszönhetően a Tisza középső szakaszán a víz lefolyása gyorsabb és akadálymentes lehet. 

 

Árvízi biztonságot erősíti fejlesztés a Közép-Tiszán

A projektnek köszönhetően a Tisza középső szakaszán a víz lefolyása gyorsabb és akadálymentes lehet

 

A töltésáthelyezések révén megszüntetik a kritikus folyószűkületeket, elbontják az övzátonyokat, azaz a hordalékból képződött magaslatokat, továbbá eltávolítják az árvizek levonulását gátló tereptárgyakat és elburjánzott növényzetet. A beruházás közvetve 49, közvetlenül pedig 15 települést - Besenyszög, Csataszög, Fegyvernek, Kisköre, Kőtelek, Nagykörű, Pély, Szajol, Szolnok, Tiszabő, Tiszabura, Tiszapüspöki, Tiszaroff, Tiszasüly, Törökszentmiklós - érint.

 

MTI/T.D.