A disznóvágás veszélyei

Disznóvágás idején az ételfertőzések, ételmérgezések sokszor abból adódnak, hogy házi körülmények között a disznóvágás során nem tartják be a higiénés szabályokat.
A nyers hús és belsőségek, valamint a belőlük készült, sokszor nem megfelelően hőkezelt termékek súlyos mérgezést okozhatnak. Az effajta betegségeket okozó baktérium ráadásul rendkívül erős méreganyagot termel, amely súlyos, idegrendszerre ható megbetegedést okoz. Fontos a szúrás után a disznó teljes kivéreztetése, hiszen a vér gyorsan bomlik és az izomrostok között maradva annak romlását idézheti elő. A kaparáshoz használt eszközöket csak nagyon alapos tisztítást követően lehet használni. Minden művelethez ivóvíz minőségű vizet használjunk! A füstölésre szánt sózott húsok hőmérséklete ne emelkedjen 10 fok fölé és lassú, hideg füstöt használjunk. A disznósajt pedig lehetőleg ne legyen 2 kilogrammnál nagyobb súlyú és legalább annyi óráig abáljuk, ahány kilót nyom.

(Forrás:www.ujneplap.hu)