Egészség

Tápióka 1x1 - ezért érdemes fogyasztani

Tápióka 1x1 - ezért érdemes fogyasztani

A semleges ízű, lágy tápióka hazánkban is egyre jobban ismert alapanyag, hiszen remek szénhidrátforrás, gluténmentes és változatosan felhasználható akár gyöngy, akár liszt formában. Ismerjük meg kicsit közelebbről!

A dél-amerikai eredetű manióka gyökere sokoldalú, allergénektől mentes növény, amely a gluténmentes táplálkozásban alapvető fontosságú. A manióka a kutyatejfélék családjába tartozik, Amerika trópusi tájain őshonos, íztelen és szagtalan, ám proteinben és keményítőben rendkívül gazdag növény. Világszerte termesztik a trópusi vidékeken, elsősorban gyökeréért, amelyből lisztet, szirupot, kenyeret, keményítőt készítenek.

 

A tápióka az élelmiszerellátás szempontjából kritikus országokban az egyik legfontosabb, mindennapi alapélelmiszer. Leggyakrabban puding készül belőle, de leveseket, mártásokat, szószokat is sűrítenek vele.

 

Tápiókagyöngy

 

A tápókagyöngy golyócskák teljesen nélkülözik az ízt és az illatot, egyfajta hordozók, amelyek tökéletesen átveszik azokat az aromákat, amelyekben főzték vagy áztatták őket. A tápiókagyöngyöt ázsiai édességekben, italokban, zselékben, pitékben lehet használni, de akár zöldségkrémlevesekben is kiváló összetevő.

 

A tápióka nagy mennyiségben tartalmaz B- és C-vitamint, kalciumot, rezet, mangánt, káliumot és foszfort. Antibakteriális és gombaölő hatású, tisztítja a vért, hozzájárul a vastagbél megfelelő működéséhez, valamint segíti a máj és a vese működését, megtisztítását a toxikus anyagoktól.

 

Leggyakrabban puding formájában fogyasztják, hiszen a tápióka puding laktóz és gluténmentes édesség, íze szinte teljesen semleges, ezért nagyon jól illik hozzá sokféle gyümölcs, így szezontól függetlenül el lehet készíteni.

 

A puding recept rendkívül egyszerű, kókusztej és édesítő (méz vagy eritrit) hozzáadásával már kész is az isteni gluténmentes desszert, melyre bármilyen gyümölcs kerülhet.

 

Gluténmentes desszert gyümölccsel

 

Szénhidrát tartalma elég magas, de mivel nagyon nagy mennyiségű folyadékot képes magába szívni, kis mennyiség is elég belőle. Mértékkel fogyasztva akár minden nap fogyaszthatjuk.

 

Tápiókaliszt

 

A tápiókalisztet a divatos paleo diéta könnyített verziójában is előszeretettel használják hiszen kiválóan használható liszt helyett levesek, főzelékek, rántások, mártások, gyümölcsszószok besűrítésére.

 

A kukoricakeményítővel szemben szinte észrevehetetlen az ételekben, tökéletes például gyümölcspiték töltelékének a megkötésére. Ez a magas keményítőtartalom nagyon jól jön a gluténmentes sütemények és kenyerek esetében is.

 

Egyrészt javítja azok textúráját, és hozzájárul ahhoz, hogy a sütemények tésztája ne legyen túl morzsalékos és széteső. Ugyanakkor elősegíti a ropogós kéreg kialakulását a sütés során, ezért kenyerek és pizzafélék gluténmentes lisztkeverékeibe is érdemes beletenni.