Egészség

Az első lépés az egészséges táplálkozáshoz

Az első lépés az egészséges táplálkozáshoz

Fontosnak tartja, hogy gyermeke az egészséges táplálkozás alapjait mihamarabb elsajátítsa? A megfelelő szülői példa legalább olyan lényeges szerepet játszik ebben, mint a mindennapok megszervezése, és a kicsikkel konyhában töltött közös idő.

A NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT PROGRAM friss reprezentatív kutatása is megerősítette, hogy az egészségtudatosan táplálkozó édesanyák legalább hetente egyszer együtt készítik el a finomságokat gyermekükkel a konyhában, ezzel lehetőséget teremtve számukra a tudatos, egészséges étkezés alapjainak elsajátításához.

 

Közös sütés-főzés az egészség szolgálatában

A közös konyhai tevékenység nem csak a családi kapcsolatok szorosabbra fűzésében játszik szerepet, de bizonyítottan is jelentős hatásai vannak a rövid és a hosszú távú egészségmegőrzésre nézve is. Ha tehát eddig a konyha tiltott terep volt a kicsik számára, érdemes átértékelnie ezt a hozzáállást, és természetesen a megfelelő óvintézkedések mellett bevonni a gyerkőcöket is a sütés-főzés folyamatába. Nem lesz nehéz dolga, ugyanis a gyermekek számára sok színes, különféle formájú alapanyag nagyon izgalmas, s ha ehhez még hozzájön a kóstolás és a fenséges illatok élménye, máris szórakoztató, mégis hasznos program kerekedhet a konyhában.

 

Salátakészítés közben, vagy a köretek kiválasztásakor játékos formában sajátíthatják el a kicsik az egészséges táplálkozás alapjait, s ilyen módon megtanulhatják, hogyan őrizhetik meg egészségüket, jó közérzetüket. Azok a gyermekek, akik rendszeresen részt vesznek a főzésben, nyitottabban állnak az alternatív köret megoldásokhoz és főzelékeket, tejtermékeket is szívesebben fogyasztanak. Ha megtapasztalta már annak kellemetlenségét, amikor kifejezetten a kicsi válogatós ízlése miatt kellett csak számára másik ételt főzni, érdemes egy próbát tennie, és bevezetnie a konyhai tevékenységbe őt. Meglátja, a közös program meglehetősen jól sikerülhet, ráadásul hosszú távon az elhízás megelőzése érdekében is sokat tehet ilyen módon!

 

Táplálkozás kapcsán is fontos a megfelelő szülői minta!

Az igyteljesazelet.hu szakemberei az egészséges táplálkozás alapjainak elsajátítása kapcsán gyakran hangsúlyozzák a szülői minta jelentőségét. A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége és a NESTLÉ tavalyi közös kutatásából kiderült, hogy minden negyedik iskolás gyermek túlsúlyos. A helyzetre megoldást jelenthetne, ha a családok gyakrabban étkeznének együtt, és a szülők is a megfelelő alapanyagokat részesítenék előnyben.

 

A NESTLÉ AZ EGÉSZSÉGES GYERMEKEKÉRT PROGRAM kutatásából arra is fény derült, hogy a megkérdezett édesanyáknak mindössze 35 százaléka ügyel arra, hogy minimum négy étkezésre sor kerüljön, és a teljes kiőrlésű élelmiszerek mellett a zsírszegény húsok és a halak is helyet kapnak konyhájukban. Ha a gyermekek hasonló példát látnak maguk előtt, akkor jó eséllyel ők is nyitottabbak lesznek az olyan egészséges alapanyagok irányába, mint a zöldségek, gyümölcsök, valamint a köretként remek választásnak bizonyuló bulgur, hajdina, vagy kuszkusz. Fontos, hogy a reggeli soha ne maradjon el, hiszen ez biztosítja a napkezdéshez szükséges energiát. A kicsiknek csomagolt, otthon, egészséges alapanyagokból készített uzsonna mellé célszerű zöldséget, gyümölcsöt is tenni, ez már jó út lehet az egészséges táplálkozás mindennapi megvalósításához. A változatos étrend kialakítása, a kiegyensúlyozott táplálkozás nem csak gyermekkorban járulhat hozzá az egészség megőrzéséhez, de a felnőttkori elhízásnak is elejét lehet venni ilyen módon.