Szolnok

A tökéletes bluetooth hangszóró nyárra

A tökéletes bluetooth hangszóró nyárra

Ha nyár, akkor bulizás, zenés tábortűz, fülsüketítő dallamokkal feldobott kisbuszos utazás! Ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő hangszóró. Nézzük meg a választékot.

„A zene az kell” – mondja a klasszikus, és ez a nyári szabadság alatt fokozottan igaz. Legyen szó kempingezésről, horgászós buliról, romantikus, lopott hétvégéről, jó, ha kedvenc dallamaink velünk tarthatnak. Szerencsére ma már minden élethelyzetre van megoldás – a könnyen elérhető, megbízható teljesítményt nyújtó, hordozható bluetooth hangszórók korában szó szerint zsebre vághatjuk a hangulatfelelős kütyüt. Nem mindegy ugyanakkor, melyik modell mellett döntünk, ezért vegyük végig a fő szempontokat – mivel a legjobb márkák mindenféle extra funkciókkal felvértezik modelljeiket, döntésünket teljesen testre szabhatjuk.

 

Pontosan hol, mikor használnánk?

 

Sem teljesítmény, sem akkumulátor idő szempontjából nem mindegy, melyik hangszóró mellett döntünk. Ha beltérbe szánjuk az eszközt, nem biztos, hogy akkora hangerőre van szükségünk, ami egy kertet is betölt, illetve szem előtt kel tartani, használatkor lesz-e áramforrás a közelben, vagy egyetlen feltöltésnek kell kiszolgálnia az egész napot. Válassz porállót, ha sivatagi túrára vagy kontinenseket átszelő bringatúrára indulsz, vízállót pedig akkor, ha raftingra vagy tengerparti lazításra készülsz.

 

Mit csatlakoztatsz rá?

 

Szép és jó a bluetooth technológia, ám a legtöbb modell ennél többet tud, szinte az összeset kábellel is tudod telefonodhoz, notebook-odhoz kötni. Itt merül fel a kérdés, hogy a zenét tároló eszközünk milyen csatlakozókkal, fülhallgató bemenettel rendelkezik. A legelterjedtebb a jack (más néven AUX), de előfordul a sima USB is, hogy pendrive-ot tudj használni. Vagyis inkább ellenőrizzük a helyzetet vásárlás előtt, nehogy a buli kezdetekor főjön a fejünk! Sok modellt ellátnak kisebb vagy nagyobb Micro SD memóriakártyával, ami klassz funkció, de nem biztos, hogy feltétlenül szükségünk lesz rá – ne költsünk feltétlenül sokkal többet a kelelténél.

 

 

Meddig ér a takaró?

 

Az ár és minőség persze a hordozható hangfalak piacán is kézen fogva jár, viszont nem egyértelmű, hogy a legdrágább eszköz lesz a legoptimálisabb. Elmondhatjuk, hogy az ár jellemzően a hangszórók minőségétől és teljesítményétől függ. A hangszórók száma elárulja, hogy sztereó kütyüről van-e szó, ugyanígy érdemes megnézni, passzív mélynyomót építettek-e a modellbe. Egy kerti partihoz, nyaraláshoz valószínűleg elég a középkategóriás verziókat nézegetnünk. A határ persze a csillagos ég, így ha ajándéknak szánjuk a kütyüt vagy kiemelten fontos számunkra a legjobb minőség és a legnagyobb hangerő, akkor érdemes a skála felső végén keresgélni.